13 Aralık 2010 Pazartesi

biyoloji > organik moleküller,atp,enzim


ORGANIK MOLEKÜLLER ATP VE ENZIMLER
Organik Moleküller:Yapilarinda C,H,O ve N gibi elementler bulunduran, canli hücreler tarafindan sentezlenen veya kullanilan moleküllerdir. Bese ayrilirlar:
1.Karbonhidratlar
2.Yaglar
3.Proteinler
4.Vitaminler
5.Nükleik asitler
ENERJI VERICI MOLEKÜLLER
Karbonhidratlar:Canlilar için en önemli enerji kaynagidirlar. Yapilarinda C,H,O bulunur. Tasidiklari sekerlere göre üçe ayrilirlar.
1.Monosakkaritler(Glikoz-Galaktoz-Früktoz):Karbonhidratlarin yapi birimidir. Hücre zarindan geçebilirler. Deoksiriboz ve riboz bes karbonlu monosakkarit olup enerji vermezler.
2.Disakkaritler:Iki monosakkaritin dehidrasyon sentezi ile birlesmesinden olusur.
3.Polisakkaritler:Çok sayida monosakkaritin bir araya gelmesiyle olusur. Selüloz ve nisasta bitkisel, glikojen ve kitin ise hayvansal polisakkaritlerdir.
Karbonhidratlar glikozit bagi ile birbirine baglanirlar. n sayida monosakkarit tepkimeye girmisse n-1 mol su ve n-1 tane glikozit bagi olusur.
Yaglar:Yapitaslari gliserin(gliserol) ve yag asitleridir.
Bu birlesim sirasinda olusan baga ester bagi denir.
·Biyolojik açidan önemli yaglar:Nötral yaglar, yag asitleri, fosfolipidler ve steroidlerdir.
·Yaglar ikiye ayrilir:
Kati Yaglar:Doymus yag asitlerinden olusur.
Sivi Yaglar:Doymamis yag asitlerinden olusur.
·Steroidler zarlari yapisina katilir, metabolizmayi düzenler, vitamin ve hormon olarak görev yaparlar.
Proteinler:Yapitaslari aminoasitlerdir. Canli yapisina katilan 20çesit aminoasit vardir.aminoasitler dehidrasyon sentezi ile birleserek proteinleri olusturur. Aminoasitler peptit bagi ile baglanirlar.
·Aminoasitlerin dizilisi, çesidi ve sayisi protein çesitliligini saglar.
·Proteinler, hücrenin yapisinda yer alirlar. Ayrica enzim ve bazi hormonlarda protein yapilidir.
·Doku ve organ nakillerinde proteinsel benzerlikler önem tasir.
Dehidrasyon:Iki yada daha fazla molekülün su açiga çikararak büyük molekülleri olusturdugu tepkimelerdir.
Hidroliz:Dehidrasyonun tersidir. Büyük moleküllerin, su alarak küçük moleküllere parçalanmasidir.
Vücutta enerji bakimindan kullanilis sirasi:Karbonhidratlar, yaglar, proteinler.
Verdigi enerji miktari bakimindan:Yaglar. Proteinler. Karbonhidratlar olarak siralanirlar.
Vitaminler:Vücut tarafindan sentezlenemezler. Metabolizmayi düzenleyici görevleri vardir. Yagda eriyenler:A,D,E,K. Suda eriyenler:B,C vitaminleridir.
Nükleik Asitler:Hücrede yönetici molekül olarak görev yaparlar. Iki çesittir:DNA ve RNA
ATP(Adenozin Trifosfat)
Canlilarin kullandigi enerji seklidir. Baz, riboz sekeri ve fosfat tan olusur. Yapi birimi nükleotitlerdir. Yapisindaki fosfat baglarinin koparilmasi suretiyle enerji kazanilir.

ATP®ADP+P+7300 kalori
·ATP tüketen reaksiyonlar endergonik, ATP olusturan reaksiyonlarda ekzorgoniktir.
·Tüm reaksiyonlarin baslamasi için mutlaka bir enerji gereklidir. Buna AKTIVASYON ENERJISI denir.
·ATP olusturan reaksiyonlar:O2 li ve O2 siz solunum.
ATP tüketen reaksiyonlar:Aktif tasima, Fiziksel hareket, Biyosentez olaylari dir.

Fosforilasyon:Bir moleküle fosfatin katilmasi islemidir(ATP sentezi). Üç sekilde yapilir:
1.Subsrat düzeyide fosforilasyon:Subsratlarin yapisindaki fosfatlarin koparilarak ATP sentezlenmesidir.
2.Oksidadif fosforilasyon:Elektron tasima sisteminden geçislerisirasinda elektronlarin enerjisinden yararlanilarak ATP sentezlenmesidir.
3.Fotofosforilasyon:Klorofil sayesinde isik enerjisinden yararlanilarak ATP sentezlenmesidir.


Oksidatif fosforilasyonla ATP eldesi
ENZIMLER
Hücre içinde üretilen ve hücredeki bütün reaksiyonlarin hizlanmasini saglayan protein yapisindaki biyolojik katalizörlerdir. Enzimler iki çesittir:
a-Basit enzimler:Yalnizca protein yapisindaki enzimlerdir.
b-Bilesik enzimler:Iki kisimdan olusurlar:
1.Apoenzim:Protein yapisindaki kisimdir.
2.Koenzim:Vitaminlerden olusan kisimdir. Metal iyonlari(Ca, Mg, Zn, Fe) varsa kofaktör adini alir.
Apoenzim+Koenzim veya Kofaktör=Aktif enzim(Holoenzim)
Enzimlerin Özellikleri
·Her enzim bir gen kontrolünde meydana gelir.(Bir gen bir enzim hipotezi)
Gen1 Gen2
¯ ¯
Enzim1 Enzim2
¯ ¯
Arjinin ®Sitrolin®Ornitin
·Aktivasyon enerjisini düsürürler
·Tekrar tekrar kullanilabilirler.
·Tersinirdirler. Çift yönlü reaksiyonlari katalizlerler.
·Enzim etkisi ile degisiklige ugrayan maddeye SUBSRAT, enzimin subsrata baglandigi yere AKTIF MERKEZ, reaksiyonlar sonucu olusan maddeye de ÜRÜN adi verilir.
·Hem hücre içinde hem de hücre disinda is görebilirler.
·Enzimler spesifiktirler. Reaksiyonlarda madde yüzeyi artarsa reaksiyon hizi da artar.
·Enzimlerin etkinligini azaltan veya yok eden maddelere INHIBITÖR (zehir, ilaç vs.) denir.
·Protein yapisinda olduklarindan proteinin yapisini bozan her sey enzimlerin yapisini da bozar.
·Apoenzim ribozomlarda sentezlenir ve etkilenecek subsrati seçer. Koenzim ve kofaktör ise asil etkiyi yapip aktivatör etki gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder